onsdag 5 april 2017

Ogräs i köket


Vårsolen värmer, i naturen spirar både djurliv och växtlighet. Bor vi inte längst ner i söder eller har växthus är längtan efter de första primörerna från trädgårdslandet stor så här i vårtider.
Rabarber och sparris har precis börjat titta upp ur jorden men ännu dröjer det innan första skörden.

Med öppna sinnen och ögon känsliga för grönt, kan man ändå hitta de första primörerna. Brännässlor, kirskål och maskrosor, av många hatade ogräs men ack så goda och nyttiga.

Brännässlor är rika på C-vitamin (särskilt tidigt på våren). Innehåller även järn, kalcium, fosfor, kisel, mangan och svavel. Utöver att de späda bladen kan användas i matlagning likt spenat, kan torkade blad användas till örtte samt malas till mulivitaminpulver (ha på mackan, i müsli etc) vilket antas ge förstärkt immunförsvar. Mycket rik på C-vitamin (särskilt tidigt på våren). Innehåller även järn, kalcium, fosfor, kisel, mangan och svavel. Brännässlan är även relativt proteinrik.

Kirskål kan användas i matlagningen som spenat , men även till sallad precis som de späda maskrosbladen.

Låt trädgårdens ogräs bli din bästa vän i köket

Här är några receptidéer:
Krämig nässelsoppa
Kirskål- och nässelsoppa
Ogräspannacotta
Nässel- och kirskålspaj
Nässelpesto

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar