tisdag 6 maj 2014

Nässelsoppa med creme cheese toppad med kokt ägg


Ska det serveras soppa till både lunch och middag gäller det att ha fantasi så att det blir lite variation ;-) Vad kan då bli bättre än att passa på när ogräset ändå måste hållas tillbaka, toppar man nässlorna frekvent går det att skörda ganska länge på säsongen. Dessutom är nässlor rika på både C-vitamin och järn.


Till 4 portioner behövs: 1,5 l löst packade nässelskott / 0,5 gul lök / 2 vitlöksklyftor / 150 g palsternacka / olivolja att fräsa i / 7 dl vatten (från förvällningen av nässlorna) / 1,5 hönsbuljongtärning / 0,5-1 dl creme cheese (naturell)

Skölj nässlorna i kallt vatten. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull och förväll nässlorna 2-3 minuter. Lyft upp dem med en hålslev och spola av dem med kallt vatten i ett durkslag. Spara förvällningsvattnet.
Skala och finhacka gul lök, vitlök och palsternacka. Häll ca 1 msk olivolja i en kastrull, låt lök och palsternacka fräsa utan att ta färg.
Finhacka nässlorna och ha ner dem i kastrullen. Slå på 7 dl av förvällningsvattnet och lägg i buljongtärning. Låt soppan koka ca 20 minuter till grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät med mixerstav och rör ner färskosten.
Servera soppan het i varma tallrikar, gärna med kokt ägg till.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar