torsdag 8 februari 2018

Örtagårdens kycklinggryta


Med risk för att upprepa mig, men kyckling är så tacksam mat :-)
Den här gången är det kycklingklubbor vilket också betyder att maten blir rätt så billig, vilket aldrig kan vara fel. Hyfsat snabblagat blir det ju också, precis som de flesta styckdetaljer från kyckling.

Det här behövs för 4 portioner:
4 kycklingklubbor (ca 1 kg) / 2 gula lökar / 6 vitlöksklyftor / 0,5 röd chili / 6 kvistar timjan / 8 salviablad / 3 kvistar rosmarin / 3 dl torrt vitt vin / 0,5-1 dl sött vitt vin / 5 dl vatten / 2-3 hönsbuljongtärningar / 1 msk fishsauce / 1 tsk mirin / 7-8 körbärstomater / örtsalt och svartpeppar från kvarn till kycklingen / smör och olivolja att fräsa i

Börja med att sätta på riset.
Skala löken och skär i klyftor. Skala vitlöken och grovhacka. Finhacka chilin. Repa kryddkvistarna och finhacka de färska kryddorna.
Häll olivolja i en stekpanna, låt en klick smör smälta med på medelhög värme. Fräs lök, vitlök, chili och de finhackade kryddorna mjuka utan att de tar färg. Lägg över dem i en gryta.
Torka av kycklingklubborna krydda dem med salt och peppar runt om.
Häll olivolja i stekpannan, låt en klick smör smälta med på medelhög värme. Stek kycklingklubborna till de får en riktigt fin stekyta och är gyllene i skinnet. Lägg dem i grytan. Häll över vin och vatten, lägg ner buljongtärningar, fishsauce och mirin. Dela tomaterna i klyftor och lägg även ner dem.
Låt grytan koka upp och sedan fortsätta koka under lock ca 30 minuter.
Vi servera även underbart söta gulbetor till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar