måndag 13 november 2017

Äppelpaj med gognac


Det finns äppelpaj och så finns det ÄPPELPAJ, den här tillhör den senare ;-)
Om du frågar mig, så ska äppelpaj smaka äpplen, vara saftig utan att vara kladdig och sen ha en hint kanel. Serverad med hemkokt vaniljsås från grunden, sen är man hemma!
Givetvis hittar du även recept på Hemkokt vaniljsås. Gör gärna dubbel sats av såsen, för den är försvinnande god ;-)


Det här behövs:
Pajdeg: 1 dl florsocker / 3 dl vetemjöl / 120 g smör / 1 ägg
Äppelmos: 2 syrliga äpplen / 1 vaniljstång / 2 msk vatten / 1 dl strösocker / 2 msk cognac
Fyllning: 100 g florsocker / 100 g mandelmjöl / 80 g smör / 2 ägg / 1 dl vetemjöl
Dekoration: 2 syrliga äpplen / 1 msk malen kanel / 1 msk råsocker

Börja med pajdegen genom att blanda vetemjöl och socker i en bunke. Nyp ner smöret med fingrarna och arbeta ner agget snabbt till det blir en jämn deg. Tryck ut pajdegen i en pajform och ställ i kylskåp.
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg äpplen och vaniljstång i en kastrull tillsammans med vatten och socker. Låt koka på medelhög värme till äpplena mosar sig. Tag kastrullen från värmen och rör ner cognac. Låt svalna, gärna i vattenbad.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen i en matberedare eller med en elvisp. Bred ut fyllningen på pajbotten. Bred ut äppelmoset ovanpå fyllningen.
Kärna ur äpplena och skär den i tunna skivor och lägg ovanpå pajen som dekoration. Strö över kanel och råsocker.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 40-45 minuter. Låt pajen svalna innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar