söndag 10 september 2017

Plommonchutney


Eftersom vårt plommonträd har givit oss stora mängder plommon i år, var jag ju tvungen att fundera ut lite olika sätt att ta tillvara på dem. Mangochutney är något hela familjen tycker om och som vi använder en hel del av, därför fick den stå modell för min smakrika chutney :-)

Till två 0,5 liters burkar använde jag: 1,5 kilo plommon / 0,5 gul lök / 2 stora vitlöksklyftor / 2 röda chilifukter (jalapeno och spansk peppar) / 75 g färsk ingefära / rapsolja att fräsa i / 1 dl vitvinsvinäger / 1 msk havssalt / 1,5 dl råsocker / 1 tsk chiliflakes / 1 msk korianderfrö / 1 msk hel spiskummin / 1 msk gula senapskorn / 4 kardemummakapslar / 1 kanelstång

Sätt en stekpanna på hög värme lägg i korianderfrö, spiskummin, senapskorn, kardemummakapslar och kanelstång. Rosta kryddorna till senapskornen börjar poppa. Ställ åt sidan och låt svalna.
Kärna ur och skala plommonen, grovhacka dem.
Skala och finhacka gul lök, vitlök och ingefära. Finhacka pepparfrukterna.
Häll lite rapsolja i en kastrull, sätt på medelhög värme. Fräs lök, vitlök, ingefära och chili utan att det tar färg. Ha ner plommon, vinäger, socker, salt, chiliflakes och kanelstång. Rör om och låt koka upp.
Mortla de rostade kryddorna och ha ner dem också. Låt allt koka på svag värme ca 45-60 minuter till frukten kokat sönder och det blivit en lite tjockare konsistens.
Häll upp chutneyn på väl rengjorda burkar, sätt på lock och låt dem svalna. Förvaras i kylskåp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar