söndag 18 juni 2017

Ciabattabröd


Det är ju ingen hemlighet att jag älskar utflykter, till utflykter hör en välpackad picknickkorg. Eller hur?
Varför inte ta och baka ciabattabröd nästa gång, fyll dem med sallad, lite kalkonpastrami, gorgonzola och ta med några söta körsbärstomater.

Till 12 ciabattabröd behövs:
Fördeg: 10 g färsk jäst / 1 dl ljummet vatten / 1,5 dl bagerivetemjöl (el Manitoba cream)
Deg: fördegen / 25 g jäst / 4 dl ljummet vatten / 5 dl durumvete / 6-7 dl bagerivetemjöl (el Manitoba cream) / 1 msk flingsalt / 2 msk olivolja

Börja med fördegen, blanda alla ingredienser till en lös smet och täck sedan bunken med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur ca 2 timmar.

Smula ner jästen, häll i vatten och durumvete. Arbeta degen och tillsätt vetemjöl lite i taget till smeten blir hanterbar. Arbeta degen i degblandare ca 15 minuter eller 20 minuter för hand.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa 1-1,5 timme i rumstemperatur.
Stjälp upp degen försiktigt på ett ordentligt mjölat bakbord. Degen är lite kladdig och elastiskt, knåda inte. Dela degen i 2 lika stora bitar och platta dem med lätta händer, dela sedan varje del i 6 lika stora delar. Lägg på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa i 1,5 timme.

Värm ugnen till 225°. Grädda bröden mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna på galler utan att du täcker dem med bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar