tisdag 24 januari 2017

Redd grönssakssoppa


Det är egentligen inte så många maträtter som slår en soppa, snabblagat, värmande, gott och det går att ha (nästan) vad som helst i den. Förebilden till den här soppan är en klassisk ängamat, men men på grönsaker från frysen istället för trädgårdslandet.

Till 4 portioner behövs: ca 300 g frysta herrgårdsgrönsaker/ 50 g smör / 3 msk vetemjöl / ca 3 dl avsilat kokvatten från grönsakerna / 3 dl mjölk (3%) / 1 dl vispgrädde / 1 dl smetana / 1,5 buljongtärning / 2 krm riven muskotnöt / några droppar citronsaft

Koka grönsakerna enligt instruktion på förpackningen.
Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet och slå ner det avsilade vattnet under omrörning. Häll ner mjölk, grädde, smetana och buljongtärning, låt koka upp under omrörning. Låt koka ca 20 minuter på svag värme, rör då och då så att det inte bränner i botten.
Smaka av soppan med riven muskot och några droppar citronsaft. Häll ner de kokta grönsakerna.

Servera i varma skålar och gärna med ett knäcke till. Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar