onsdag 11 december 2013

Kalljästa hålkakor utan hål


Jamen visst är det väl så? Det enkla är ibland det godaste. När surdegsbrödet är slut och tiden inte riktigt finns att vänta in en surdeg. Då är det himla bra att ha lite andra bröd att ta till. Det här behöver inte ens ljummad mjölk eller smält smör, bara lite längre jästid än vanligt.

Det här behövs till 4 brödkakor: 5 dl kall mjölk (3%) / 50 g jäst / 2 tsk flingsalt / 0,5 dl ljus sirap / 1 tsk av vardera kummin, fänkål och anis / 50 g rumsvarmt smör / ca 12 dl rågsikt

Häll den kalla mjölken i en degbunke, smula ner jäst, häll i salt, sirap och rör sedan till jästen löser upp sig. Stöt brödkryddorna i mortel och ha ner dem tillsammans med smöret i små bitar i mjölkblandningen. Ha ner mjölet under omrörning till det blir en smidig deg. Kåda degen ca 10 minuter i maskin eller den dubbla tiden för hand. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord, dela den i fyra delar och forma varje del försiktigt till en rund bulle. Tryck ut varje bulle till en rund kaka, 1-1,5 cm tjock. Nagga bröden med brödnagg eller gaffel och lägg bröden att jäsa på plåt försedd med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa ca 40-50 minuter under bakduk.
Grädda bröden i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar