onsdag 21 februari 2018

Wasabimarinerad lax med thaisallad


Vi har fastnat lite i det där asiatiska med thaiinspiration, allt beror på den där urgoda dressingen och koriandern. Sen kom <3 på hur man gör "svensk wasabi" då vill jag lova att det hela fick en helt ny dimension.

Det här behövs till 2 portioner: 400 g skinnfri laxfilé / olja att steka i
Wasabimarinad: 2 msk finriven pepparrot / 1 msk finriven ingefära / 1 dl japansk soja / 1 msk fish sauce
Sallad: 200 g risnudlar / 0,5 gurka / 150 g sockerärtor / 1 röd paprika / 10 salladslökar / 0,5 knippe koriander / 1 röd chili / granatäppelkärnor från 0,5 frukt / 0,5 dl  vita sesamfrön
Dressing: 3 lime, rivet skal och pressad saft / 3 msk fisksås / 3 msk socker / 2 klyftor vitlök, riven / 1,5 msk japansk soja / 3 msk ingefära, riven / 1 röd chili, finhackad / 0,5 knippe koriander

Börja med dressingen som gärna få stå och dra ett par timmar. Blanda alla ingredienserna till dressingen och rör till sockret löst sig. Ställ åt sidan.

Ingredienserna till vasabin rörs bara samman, men det viktiga är att pepparrot och ingefära är så finriven att det bildas en pasta.
Skär laxfilén i mindre bitar och bred marinaden över laxbitarna runt om.

Koka nudlar enligt anvisningen på förpackningen. Skölj sedan genast i iskallt vatten så kokningen avstannar. Sila väl och lägg i en stor, vid salladsskål.

Rosta sesamfrön i en torr stekpanna till de får en gyllene färg.

Skala gurkan, dela på längden och kärna ur. Skär i 1 cm tjocka skivor. Dela sockerärtor på mitten. Skiva salladslök. Lägg alla grönsakerna i salladskålen tillsammans med de kalla nudlarna.
Finhacka koriander, spara gärna några hela blad till dekoration. Skiva pepparfrukten och lägg i salladen.
Häll över dressingen och blanda försiktigt men väl.

Häll olja i en stekpanna och stek laxen på medelhög värme, hur länge beror på tjockleken.
Servera laxen tillsammans med salladen och strö över sesamfrön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar