fredag 5 januari 2018

Älggryta med enbär och svamp


Skogens konung direkt från skogen till tallriken, men den har passerat ett kylrum och köket innan. En liten del av skogens konung fick bidra till en helt underbar gryta med smak av både enbär, kantareller och trumpetsvamp.
Vi serverade grytan tillsammans med mjuka klyftpotatisar, brysselkål, syltade kantareller och rönnbärsgelé.
Stort tack till vår lokala köttleverantör i Karamåla ;-)

Det här behövs för 6 personer: 1,2 kg älgytterlår i grytbitar / 4 gula lökar i klyftor / 3 finhackade vitlöksklyftor / 200 g finhackad rotselleri / 1 msk finhackad färsk timjan / 7-8 enbär / 5 kalvbuljongtärningar / 0,5 flaska rödvin / 0,5 l vatten / 1 dl förvällda kantareller / 2 dl blötlagd svart trumpetsvamp / 1-2 msk rönnbärsgelé / 1-2 msk svartvinbärsgelé / 0,5 msk japansk soja / salt och svartpeppar från kvarn / smör och rapsolja att fräsa i

Smält smör och olja i en stekpanna, lägg i lök, vitlök och rotselleri. Fräs utan att det tar färg men blir mjukt, lägg över grönsakerna i en gryta.
Torka ur pannan och smält nytt smör och olja, bryn köttet i omgångar så att de får fin stekyta. Lägg över dem i grytan.
Krydda grytan med salt, peppar, timjan och mortlade enbär. Tillsätt vin, vatten och buljongtärningar. Låt grytan koka upp, sänk sedan värmen och låt småkoka på låg värme ca 1,5-2 timmar.
Smält lite smör i stekpanna, bryn svampen och krydda med lite salt och peppar. Lägg svampen i grytan. Smaka av med gelé och eventuellt andra kryddor.

1 kommentar:

  1. Längesedan jag åt älgkött. Det ser riktigt gott ut. Kraaam Pia

    SvaraRadera