måndag 18 december 2017

Kyckling tikka masala


Kyckling måste vara något av det tacksammaste man kan tillaga, eftersom kycklingen inte har speciellt mycket egen smak går det att krydda på hur som helst.
Den här rätten har sina rötter i Indien, men med en viss försvenskad smak. Rätten tillagas i två steg, först tikka masala pastan och sedan själva rätten.

Det här behövs till 4 portioner:
Det här behövs till tikka masala pasta: 2 vitlöksklyftor / 3 cm färsk ingefära / 1 tsk cayennepeppar / 1 msk rökt paprikapulver / 2 tsk garam masala / 0,5 tsk flingsalt / 2 msk rapsolja / 2 msk tomatpuré / 2 färska chilifrukter / ett litet knippe färsk koriander / 1 msk kokosflingor / 2 msk mandelmjöl
Kryddor som ska rostas: 1 tsk spiskummin / 1 tsk korianderfrön

Skala vitlök och ingefära. Sätt en stekpanna på medelhög värme och lägg i spiskummin och korianderfrön, de ska rostas i torr panna till de får fin färg och doftar. Ta bort från värmen. Lägg de rostade kryddorna i en mortel och stöt till ett fint pulver. Kör kryddpulvret tillsammans med övriga ingredienserna i en mixer till en mjuk fin pasta.

Det här behövs till grytan: 4 kycklingbröstfileér / 2 medelstora gula lökar / 1 färsk chilifrukt / 3 cm färsk ingefära / ett litet knippe färsk koriander / rapsolja att steka i / tikka masala pastan ovan / flingsalt och nymald svartpeppar / 400 g krossade tomater / 400 ml kokosgrädde / 1,5 hönsbuljongtärning / 3-4 msk ostronsås / 1 msk japansk soja / 3-4 msk fisksås / 3-4 msk mango chutney / 1-2 msk hoisinsås / saft av 1 lime
Till servering: 2 dl naturell yoghurt / mandelspån

Skär kycklingen i remsor. Skala löken och skär i skivor. Hacka chilifrukten och ingefäran. Plocka bort bladen från korianderna, lägg dem åt sidan och hacka stjälkarna.
Sätt en gryta på medelhög värme häll i en skvätt olja. Lägg i lök, chili och korianderstjälkar, bryn ca 10 minuter till allt mjuknat och fått fin färg. Tillsätt tikka masala pastan och kycklingen. Rör om ordentligt så att allt täcks av pastan, salta och peppra. Tillsätt tomater och kokosgrädde. Låt koka upp och koka sakta 20 minuter under lock. Smaka av med hönsbuljong, ostronsås, japansk soja, fisksås, mango chutney, hoisinsås och limesaft.
Servera med ris, yoghurt, mandelspån och grovt hackade korianderblad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar