fredag 3 november 2017

Ört- och vitlöksbröd


Det här brödet påminner lite om något som var mitt allra första jästbröd för så där 100 år sedan :o Njae inte riktigt, men det känns som om det var riktigt länge sedan jag startade min ”brödkarriär”.
Brödet är perfekt att servera med ett rört örtsmör tillsamans med en sallad, soppa eller varför inte en gryta.

75 g jäst / 5 dl vatten / 1 msk havssalt / 1 msk honung / 1 krm svartpeppar / 1 msk fines herbs (gröna örter) / 2 rivna vitlöksklyftor / 1 tsk chiliflakes / 0,5 tsk grovmald svartpeppar / 10-12 dl manitoba cream

Lös upp jästen i vattnet. Blanda ner smaksättningen tillsammans med 8 dl av mjölet. Arbeta degen i maskin ca 10 minuter medan du tillsätter resten av mjölet. Samma förfarande för hand, men degen behöver arbetas dubbelt så länge.

Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme. Stjälp upp på bakbord och forma två avlånga bröd, i formen mitt emellan baguette och fralla. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper, skåra dem och låt dem jäsa övertäckta ca 45 minuter.

Sätt under tiden ugnen på 280 grader. Lägg in en baksten/två plåtar på nedersta falsen. Placera en långpanna i botten på ugnen.

När bröden jäst färdigt förs hela bakplåtspappret över till stenen/plåtarna. Häll ca 2 dl hett vatten i långpannan. Grädda i 5 minuter, sänk sedan ugnstemperaturen till 220 grader och fortsätt grädda ca 20 minuter eller till innertemperaturen är 98 grader.
Låt bröden svalna något på galler innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar