fredag 8 september 2017

Värmande höstsoppa


När regnet kryper inpå kroppen och kylan gör sig påmind, då finns det inget som slår en härlig soppa. Sen gör det ju inget att det går hyfsat snabbt att göra den, ännu bättre blir det faktiskt om man gör den dagen innan den ska ätas.

Det här behövs till 4 portioner: 200 g vitkål / 2 morötter / 1 gul lök / 2 vitlöksklyftor / 150 g rotselleri / 4 rödbetor / 1 tunn skiva rökt sidfläsk / 1 grönsaksbuljongtärning / 1 kalvbuljongtärning / 1 l vatten / grovmald svartpeppar från kvarn / 0,5 msk vitvinsvinäger / smör och olivolja att bryna i

Skala morötter, rödbetor, lök, vitlök och rotselleri. Strimla vitkålen fint. Riv morötter, rödbetor och selleri på den grövsta sidan på rivjärnet. Finhacka fläsk, gul och vitlök.
Smält smör tillsammans med olivolja i en kastrull, bryn grönsakerna och fläsket utan att de tar färg ca 5 minuter. Häll på vatten, vinäger och lägg i buljongtärningar. Låt koka ca 20 minuter under lock till grönsakerna är mjuka. Smaksätt med svartpeppar.
Servera soppan i varma skålar tillsammans med en klick eller smetana eller creme fraiche.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar