måndag 6 februari 2017

Ugnspannkaka med eller utan fläsk


Det finns väl lika många sätt att göra pannkakssmet på som det finns folk som gör pannkaka ;-) Ofta kör jag den lite latare/snabbare varianten med en plåt i ugnen. Med eller utan fläsk är en smaksak, jag föredrar att använda rökt sidfläsk i små tärningar.

Det här behövs till 4 portioner: 300 g rökt sidfläsk / 50 g smör / 4 dl vetemjöl / 4 ägg / 8 dl mjölk (3%)

Sätt ugnen på 225 grader.
Tärna fläsket fint. Smält smöret i en plåt och låt det bli lite brynt. Lägg i fläsktärningarna och låt dem stekas till de får lite färg.
Häll vetemjölet i en bunke, vispa till en slät smet med hälften av mjölken. Vispa ner äggen ett i taget och till sist resterande mjölk.
Ta ut plåten ur ugnen, häll smeten försiktigt över det brynta smöret och fläsket.  Ställ in in plåten i mitten av ugnen och grädda pannkakan ca 30 minuter. Skär i bitar och servera med rårörda lingon.

Om du väljer att inte använda fläsk ska smöret ändå brynas lätt. Tillsätt 0,5 tsk salt till smeten innan den hälls över det brynta smöret.
Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar