onsdag 22 februari 2017

Köttfärslimpa med trumpetsvamp


Det där med husmanskost ligger mig varmt om hjärtat, husman i lite modernare tappning. Här har det varit en blandning av nötfärs och blandfärs, smaksättningen är enkel med ost och svart trumpetsvamp.

1 kg färs / 3 skivor torrt levainbröd / 1 gul lök / 3 vitlöksklyftor / 1 msk örtsalt / 1 msk torkade örtkryddor / 1 näve torkad svart trumpetsvamp / 1 tsk nymald svartpeppar från kvarn / 1,5 dl riven ost / 1,5 dl vispgrädde
1 morot och 1 gul lök till formen
50 g smör
Spadet från köttfärslimpan, grädde och eventuellt creme fraiche till sås

Sätt ugnen på 225 grader.
Blötlägg svampen ca 20 minuter.
Krossa det torra brödet i en mixer eller mortel. Häll av den blötlagda svampen och finhacka den. Finhacka gul lök och vitlök. Blanda samman kryddor, brödsmulor, hackad lök, svamp, ost och grädde. Låt svälla ca 5 minuter. Blanda ner färsen, blanda till det är riktigt väl blandat. Provstek 1 bit och krydda extra om det behövs.
Forma färsen till en limpa och lägg i en ugnsfast form. Skala lök och morot, skär i bitar och lägg runt omkring. Skär smöret i tunna skivor och täck färslimpan med smöret.
Sätt in formen i ugnen. efter ca 30 minuter är det dags att sänka temperaturen till 200 grader samt att ösa köttfärslimpan. Fortsätt att ösa var 20:e minut till köttfärslimpans innertemperatur når ca 70 grader.

Ta vara på spadet och klä köttfärslimpan med alufolie. Späd ut spadet med grädde och eventuellt creme fraiche och smaksätt såsen med samma kryddor som färsen.

Vi serverade med potatismos, kokta grönsaker och rårörda lingon.
Smaklig spis

3 kommentarer:

  1. Hej! Det ser jättegott ut! Men jag har en fråga om ngt helt annat. Letar efter Gúa's Instagram, som du nämnde på Hvitur Lakkris-bloggen. Vad heter hon på IG? Tacksam för svar! Mvh Nina

    SvaraRadera