onsdag 1 februari 2017

Fiberfrallor


Man kan inte ha för många recept på portionsbröd, eller hur? ;-) Den här gången var jag sugen att testa att baka på vetekli från Orga kvarn, med andra ord lite grövre och lite mer fibrer. Dessutom lyxade jag till det med fullkornsmjöl.
Det är väl egentligen en variation på alla de andra, men håll till godo: Fiberfrallor!

Det här behövs till 12 stora portionsbröd: 75 gr jäst / 5 dl kall mjölk / 1 msk flingsalt / 1 msk strösocker / 2 dl vetekli / 4 dl fullkornsdinkelmjöl / 75 g rumsvarmt smör / 5-6 dl vetemjöl special eller Manitoba cream
ägg till pensling / vallmo och chiafrö att strö ovanpå


Lös upp jästen i mjölken blanda ner salt, strösocker, vetekli, dinkelmjöl och hälften av vetemjölet. Knåda degen till en jämn smet, tillsätt smöret i bitar och fortsätt knåda. Tillsätt det sista vetemjölet lite i taget och arbeta degen ca 10 minuter.

Låt degen jäsa ca 1-2 timmar. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och rulla ut 12 st runda småbröd.
Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper, pensla bröden med uppvispat ägg och strö över frön. Låt bröden jäsa ca en timme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bröden i ca 10-12 minuter, låt dem sedan kallna på galler under bakduk.

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar