måndag 30 januari 2017

Svartkålspaj med lök och ramslök


Inte nog med att svartkål är en av de snyggaste grönsakerna, den är fantastiskt god och näringsrik också. Kombinerad med gul- och vitlök samt lite ostrester från kylskåpet, voila en paj på gång. Snabblagad middag mitt i veckan eller som en rätt på buffébordet.

Pajdeg: 3 dl fullkornsvetemjöl / 1 msk kallt vatten / 125 gr smör / 1msk svarta sesamfrön / 1 msk vita sesamfrön / 1 tsk örtsalt

Fyllning: ca 3 dl riven lagrad ost / 3 ägg / 1 dl laktosfri mjölk (3%) / 200 g svartkål / 1 gul lök / 2 vitlöksklyftor / 10 ramslöksblad /1 tsk örtsalt / olivolja att fräsa i

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till pajdegen i en matberedare och kör ihop till en smidig deg. Har du ingen matberedare häller du vetemjölet i en skål och nyper sedan in smöret, tillsätter vattnet lite i taget och knådar snabbt till en smidig deg.
Tryck ut pajdegen i en pajform ända upp på kanten. Ställ i kylskåpet medan du väntar på ugnen, ca 20 minuter.

Ta bort stjälken i svartkålen. Skär löken i tunna skivor och hacka vitlöken. Fräs grönsakerna utan att de tar färg, ca 10 minuter. Hacka ramslöken och rör ner.

Nagga botten på pajskalet och förgrädda 10-15 minuter.
Vispa ihop grädde, ägg och örtsalt. Lägg den rivna osten i pajskalet, lägg på de frästa grönsakerna. Häll över äggstanningen.
Grädda pajen ca 25 minuter till den får fin färg. Låt den gärna stå 10-15 minuter innan du skär i den.

Servera med en sallad, överringlad med ramslöksolja och kanske lite kallskuret kött för dem som vill ha.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar