söndag 24 juli 2016

Sockerkringlor


Sommar och sommarfika, sommarfika i skuggan under äppelträden. Då vill jag ju påstå att inget går upp mot en nybakat sockerkringla.

Det här behövs till 20 sockerkringlor: 200 g rumsvarmt smör / 4 dl kall mjölk / 50 g jäst / 1 ägg / 1 tsk flingsalt / 1 dl strösocker / 1 msk kardemumma / 10-12 dl bagerivetemjöl

Garnering: smält smör / 1 dl strösocker / 1 msk vaniljsocker

Häll mjölken i en degbunke, smula ner jästen, häll i salt, strösocker och finmald kardemumma. Rör om till jästen smälter. Knäck ner ägget och ta i 8 dl vetemjöl, knåda degen ordentligt i maskin ca 10 minuter. Klicka i det mjuka smöret under fortsatt knådning. Tillsätt sedan mer vetemjöl till degen är blank och smidig.
Täck degbunken med plastfolie och låt degen jäsa ca 1 timme till dubbel storlek.
Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 20 lika delar. Rulla varje del till en rund bulle, rulla varje bulle till en lång längd. Forma till en kringla och lägg på plåt. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter till de känns lätta och fått fin färg.
Låt kringlorna svalna på galler under bakduk.
Vid servering penslas bullarna med smält smör och överöses med strösocker blandat med vaniljsocker.
Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar