tisdag 26 juli 2016

Smakrik ytterlårsgryta


Sommar är lätt mat, lätt mat som äts ute i trädgården, på balkongen, på bryggan eller rent av i båten. Men sen vissa dagar är man ju bara tvungen att klämma sig in i matrummet och då passar det ju helt perfekt med en riktigt smakrik gryta för att få upp temperaturen.

Det här behövs till 4 portioner: 1 kg ytterlår / 2 gula lökar / 6-8 vitlöksklyftor / 200-300 g rotselleri / 2 pepparfrukter / 2 debreciner (eller andra kryddstarka korvar) 3 dl rödvin / 3 dl vatten / 10 körsbärstomater / 2 buljongtärningar / 1 msk Cajun Seasoning / 1 msk Jamaican Jerk / 0,5 msk Mexikansk kryddblandning / 4-5 kvistar timjan / salt & peppar från kvarn / olja och smör att fräsa i

Skala och finhacka lök, vitlök, selleri och pepparfrukter.
Häll olja och en liten klick smör i en stekpanna, bryn hacket på medelhög värme till det är gyllengult och kokat ihop lite.
Skär korven i bitar lägg ner dem i pannan och låt dem fräsa tillsammans med grönsakerna.
Skär köttet i bitar, ca 2x2 cm, häll i olja och en liten klick smör i en gryta, bryn lite i taget till det får fin färg runt om.
När köttet är färdigbrynt öses de brynta grönsakerna och korven över i grytan.
Klyfta tomaterna och lägg i dem i grytan. Hacka färsk timjan och lägg ner även den tillsammans med övriga kryddor.
Häll över vätskan och rör ner buljongtärningarna. Låt grytan koka upp och låt den sedan sjuda på svag värme ett par timmar eller till köttet är mört. Eventuellt behövs mer vätska tillsättas under sjudningen.
Servera med ris och en sallad. Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar