onsdag 6 april 2016

Tekakor med Ölandssmak


Dagens bak har härliga ingredienser från Öland, Ölandsvete och Ölandshonung. Sen la jag även till Dinkelflingor från Saltåkvarn i Järna och givetvis lite bagerivetmjöl för att få en luftig deg.

Jag har skrivit det förut och skriver det igen, man kan inte ha för många recept på tekakor. Nu vet ni dessutom vad jag har för lunch med till jobbet i morgon ;-)



Till 10 brödkakor behövs: 75 g jäst / 5 dl kall mjölk (3%) / 1 msk flingsalt / 0,5 dl Ölandshonung / 75 g rumsvarmt smör / 2 dl dinkelflingor / 4  dl Ölandsvete (fullkornsvete) / 6 dl bagerivetemjöl

Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölk, salt och honung, rör till jästen löst upp sig. Tillsätt virvelmjölet och 5 dl av vetemjölet arbeta degen i maskin ca 10 minuter (ca 15 minuter för hand). Tillsätt smöret i bitar och arbeta in det ordentligt innan resterande mjölet tillsätts. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader.

Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord, dela degen i 10 delar som rullas till bollar. Kavla ut varje boll till en rund kaka (ca 5 mm tjock) med rund kavel. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Picka dem och låt dem jäsa ca ca 30-40 minuter.
Grädda bröden ca 8-9 minuter till de får fin färg. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Smaklig spis ♥


1 kommentar:

  1. Snygga tekakor och vacker bild. Man blir glad i hjärtat av den. Kraaam pia

    SvaraRadera