tisdag 12 april 2016

Ostbröd med keso


Det är ingen hemlighet att jag och hela familjen har en svaghet för utflykter med god matsäck. De här bröden är riktigt saftiga och bär upp vilket pålägg som helst. Den här gången fylldes bröden med sallad, hårdkokt ägg och lite hemslagen majonäs.
Bröden kan med fördel bakas dagen före utflykten och/eller sparas undan i frysen till senare tillfälle :-)


Till 16 portionsbröd behövs: 75 g jäst / 3,5 dl vatten / 250 g / 2 msk honung / 0,5 dl kallpressad rapsolja / 1 msk flingsalt / 5 dl virvelmjöl (dinkel fullkorn) / 6 dl bagerivetemjöl / 1 dl riven ost

Smula jästen i en degbunke. Häll i ljummet vatten och keso rör om till jästen löser sig.
Rör ner honung, rapsolja, och den rivna osten. Häll i virvelmjölet och arbeta in det ordentligt. Häll i saltet, ta i hälften av vetemjölet och fortsätt arbeta degen. Arbeta ner resterande vetemjöl lite i taget till degen är smidig. Använder du, som jag, ekologiskt mjöl, behöver degen arbetas totalt 15-20 minuter.
Sätt plastfolie över degbunken och låt den jäsa 30-60 minuter.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord, dela den i 12 lika stora delar. Riv dem till runda bröd, låt dem vila några minuter innan du formar om dem till ovala bröd.
Lägg bröden på bakplåtpappersklädd plåt. Låt dem jäsa 60 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda bröden ca 14 minuter i mitten av ugnen till de får fin färg och känns genomgräddade.
Lägg över bröden på galler och låt dem svalna under bakduk.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar