fredag 19 februari 2016

Dinkeltekakor med honung


Recept på tekakor kan man ju inte ha för många, variation är trevligt ;-)

Till 10 brödkakor behövs: 75 g jäst / 5 dl kall mjölk (3%) / 1 msk flingsalt / 0,5 dl honung / 75 g rumsvarmt smör / 4  dl virvelmjöl (fullkornsdinkel) / 8 dl bagerivetemjöl

Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölk, salt och honung, rör till jästen löst upp sig. Tillsätt virvelmjölet och 6 dl av vetemjölet arbeta degen i maskin ca 10 minuter (ca 15 minuter för hand). Tillsätt smöret i bitar och arbeta in det ordentligt innan resterande mjölet tillsätts. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader.

Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord, dela degen i 16 delar som rullas till bollar. Kavla ut varje boll till en rund kaka (ca 5 mm tjock) först med rund kavel och sedan med kruskavel. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ca ca 30-40 minuter.
Grädda bröden ca 8-9 minuter till de får fin färg. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Smaklig spis ♥


2 kommentarer:

  1. Tekakor är alltid uppskattat :-) Vilken fin bukr

    SvaraRadera
  2. Dessa ska bakas i veckan om jag kommer hem i tid🤔

    SvaraRadera