söndag 11 oktober 2015

Tre sorters lök i en paj


Ostpajskalen som jag fyllde härom veckan har fått ytterligare ett användningsområde, som ost- och lökpaj.

Antingen kan pajdegen användas till en stor paj, 20 små pajskal, 10 pajskal och en liten paj eller två små lunchpajer. Bra va?


Till en stor eller två små pajer behövs: 3 dl fullkornsvetemjöl / 100 g smör / 150 g riven extra lagrad prästost / 2 msk kallt vatten

Fyllning: 1 gul lök / 1 purjolök / 5 vitlöksklyftor smör att fräsa i / 0,5 dl vitt vin / 2 dl riven lagrad ost / 2 ägg / 1 dl vispgrädde / 0,5 tsk örtkrydda

Blanda snabbt ihop pajdegen, platta ut den och täck med plastfolie. Låt degen vila minst 30 minuter i kylskåp.

Skiva all löken. Smält smör i en kastrull, lägg i löken och fräsa till den är blank utan att ta färg. Tillsätt vinet och låt det koka in, låt löken svalna.

Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut pajdegen ca 3 mm tjock, klä en stor eller två små pajformar med degen. Lägg ett bakplåtspapper i pajskalet och fyll med bönor, ställ formen/formarna kallt ca 20 minuter.
Grädda pajskalen ca 10 minuter, låt dem svalna något och lyft sedan försiktigt bort bakplåtspappret. Fortsätt grädda ytterligare 5 minuter.

Lägg osten i pajskalet, fördela löken ovanpå. Vispa ägg, grädde och örtkrydda och häll det ovanpå. Grädda pajen ca 20 minuter.
Smaklig spis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar