onsdag 16 september 2015

Svamprisotto serverad med parmesangratinerat kycklingbröst och rödvinssky


Hösten smyger runt husknuten med gråväder och blåst, då är det ganska skönt att stå i köket och laga mat en stund. Värmande mat med länkar till Italien är ju inte helt fel. Risotton smaksatt med mängder av parmesan men också fullproppad med smak från både Karl Johan och svart trumpetsvamp.
Jag testade ett riktigt bra aborioris som jag hittade i Saltå Kvarns sortiment.
Även om det är många ingredienser är det inte mat som tar evigheter att laga, däremot behöver den tillsyn, kärlek och omsorg under hela tillagningstiden.

Det här behövs till 2 portioner:
Rödvinssky: 0,5 morot / 0,5 gul lök / ca 50 g rotselleri / 1 stor vitlöksklyfta / 0,5 dl röd balsamvinäger / 3-4 dl torrt rödvin / 2 dl vatten / 0,5 dl kalvfond / 5 vitpepparkorn / 1 lagerblad / 2 msk körsbärssylt / 25 g smör / rapsolja att fräsa i

Risotto: 0,5 gul lök / 2 dl aborioriris / 1 näve torkad Karl Johan svamp / 1 näve torkad svart trumpetsvamp / 1 kalvbuljongtärning / 1,5 dl vitt vin / 2 dl riven parmesan / vatten för blötläggning av svampen / olivolja att fräsa i

Kyckling: 2 kycklingbröstfiléer / 2 tjocka skivor vällagrad greve / 2 msk dijonsenap / 6 st soltorkade tomater i olja / 2 dl riven parmesanost

Blötlägg svampen till risotton, ca 3 dl vatten per svampsort, i 30 minuter.

Finhacka grönsakerna till skysåsen. Värm olja i en kastrull och bryn grönsakerna till de är blanka, men utan att ta färg. Tillsätt vinägern och låt den koka in i grönsakerna. Tillsätt därefter vin, vatten, kalvfond, vitpeppar och lagerblad. Låt koka till ca hälften återstår. Sila över skyn i en ny kastrull och smaksätt med sylten. Ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 220 grader.
Skär rent kycklingfiléerna och skär sedan en ficka på längden. Finhacka tomaterna och fördela dem i fickorna, lägg i en skiva greve i varje ficka och lägg igen så gott det går. Läck kycklingen i en ugnsfast form. Kleta in dem med senap och strö sedan över parmesanosten. Gratinera kycklingen ca 30-45 minuter.

Häll av vätskan från svampen i en kastrull, lägg i buljongtärningen och värm på svag värme till den smälter.
Finhacka den gula löken. Hacka svampen. Värm oljan i en traktörpanna, lägg i lök och ris. Fräs till löken och riset är blankt utan att ta färg. Tillsätt svampen och vinet. Se till att det kokar sakta, mata hela tiden med varm buljong och rör om lite dåd och då. Riset ska koka till det har en liten, liten kärna kvar i mitten, det tar ca 20-30 minuter.

Ta ut kycklingen. Värm såsen och rör ner smöret. Rör ner parmesanosten i risotton.
Servera på varma tallrikar. Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar