måndag 29 juni 2015

Jordgubbsfrossa - jordgubbspaj med vaniljkräm


Varför ändra på ett vinnande koncept, fortsätter på jordgubbstemat eftersom bären är så fina.
Jordgubbspajen är perfekt att förbereda några timmar, eller dagen, innan den ska ätas.


Det här behövs till en paj (ca 24 cm i diameter):
Fransk mördeg: 50 g florsocker / 125 g rumstempererat smör / 165 g vetemjöl / 1 äggula / 1 krm salt
Vaniljkräm: 3,3 dl vispgrädde / 3 äggulor / 3 msk strösocker / 1 msk maizena mjöl / 1 vaniljstång
2 liter jordgubbar

Blanda ingredienserna till mördegen snabbt till en slät deg. Tryck ut i en pajform (med löstagbar kant) och ställ i kylskåp 1 timme att stelna.
Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna med baksidan på en kniv. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull och häll på 3 dl vispgrädde, låt koka upp.
Vipsa ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Häll den kokande grädden över under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda under vispning till en tjock kräm.
Ställ krämen att svalna, ställ den sedan i kylskåp för att stelna.

Sätt ugnen på 225 grader. Nagga pajdegen i botten och klä kanterna med aluminiumfolie. Grädda pajbotten 15 minuter. Ta ut den och ta försiktigt bort aluminiumfolien, fortsätt grädda botten ytterligare 5 minuter. Låt pajdegen svalna.

Ta pajskalet ur formen och lägg på ett serveringsfat. Fyll pajskalet med den kalla vaniljkrämen.
Dekorera med snoppade jordgubbar.
Smaklig spis❤️

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar