måndag 4 maj 2015

Mandelkaka med kanelstekta äpplen


Det är något visst med äppelkaka, i kombination med mandel är det helt oslagbart. Den här kakan är så där lagom kladdig att det går att äta som den är men blir givetvis godare med lite hemgjord vaniljsås :-)


Det här behövs till 1 kaka: 3 ägg / 2,5 dl strösocker / 1 msk vaniljsocker / 500 g laktosfritt smör / 1 dl mandelmjölk (Go Green) / 2 dl vetemjöl / 3 dl mandelmjöl / 2 tsk bakpulver / 1 nypa flingsalt

Fyllning: 1 stort äpple / 25 g laktosfritt  smör / 0,5 dl strösocker / 1 msk malen kanel.

Laktosfritt smör och polenta till formen.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en 2-liters form och bröa med polenta.
Skala och kärna ur äpplet, skär i tärningar. Smält smöret i en stekpanna och stek äpplena mjuka tillsammans med socker och kanel på låg värme.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret, ställ åt sidan och häll i mandelmjölken. Blanda mjöl, mandelmjöl och bakpulver i en bunke.
Rör ner smör- och mandelmjölkblandningen i äggvispet. Rör försiktigt ner de torra varorna, rör med stora tag till en jämt smet.
Häll smeten i kakformen och klicka ner äppelbitarna, rippla över kanel- och sockersåsen.
Grädda kakan i mitten av ugnen ca 30-35 minuter.
Låt svalna en stund i formen. Stjälp upp den på fat och låt den svalna utan form.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar