tisdag 28 april 2015

Ravioli al formaggio e funghi - ostfylld ravioli med chaminjoner


Jag har burit på en idé ganska länge, så i helgen passade det perfekt! Perfekt att göra hemgjord ravioli och servera den med underbar olivolja och finhyvlad tryffel. Maken har ätit tryffel i pastans hemland, men jag har aldrig varit i Italien och heller aldrig smakat tryffel.
Jag kan lova att det var med stor spänning jag tog den första tuggan, och jag lovar...... det var värt varenda minut lag la på matlagning den dagen :-))


Börja med att göra pastadegen som behöver vila någon timme inslagen i plastfolie i kylskåpet.
Till 4 portioner behövs: 300 g durumvete / 2 ägg / 1 msk olivolja / 1 tsk vinäger / i tsk flingsalt / 4 msk vatten. Häll allt mjölet i en spillkum, gör en liten krater i mitten. Lägg övriga ingredienser i kratern och arbeta snabbt ihop en smidig deg med händerna. Plasta degen i platsfolie och låt den vila i kylskåpet ca 1 timme.

Under tiden gör du fyllningen: 1 gul lök / 2 vitlöksklyftor / 4-5 stora skogschampinjoner / 1 msk smör att fräsa i / 4 msk vitt vin / grovmalen svartpeppar från kvarn / 400 g laktosfri creme cheese / 4 dl finriven färsk parmesan / 20 färska basilikablad / ca 10 ramslöksblad

Finhacka gul lök och vitlök. Tärna champinjonerna fint. Smält smör i en kastrull och fräs lök, vitlök och champinjoner utan att det tar färg. Slå i vitt vin, peppra och låt vätskan koka in helt. Ställ åt sidan att svalna.
Blanda creme cheese, parmesan och champinjonröran. Finhacka basilika och ramslök, rör ner i blandningen. Smaka eventuellt av med mer svartpeppar.


Kavla ut pastadegen tunt, på 6:an om du har pastamaskin. Lägg ut degen över ravioliformen. Lägg en tesked fyllning i varje grop. Pensla med kallt vatten runt fyllningen. Lägg på ett pastalock och tryck till försiktigt. Kavla sedan fast degen ordentligt.
Har du ingen ravioliform, klickar du ut fyllningen på pastadegen, penslar även här med vatten runt om. Lägg ett pastalock över och tryck till försiktigt runt fyllningen och pressa sedan ihop degen. Sporra eller skär ut raviolin.

Låt raviolin ligga och torka ca 30 minuter.
Koka upp en stor kastrull med vatten, salta rejält. Lägg i raviolin och låt den koka några minuter.
Lyft upp dem försiktigt med hålslev och låt dem rinna av, rippla lite olivolja över så att de inte fastnar i varandra.
Servera raviolin med olivolja, färskriven parmesan och om du vill lyxa till det, lite hyvlad tryffel.

Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar