torsdag 12 mars 2015

Lantbröd med rågsurdeg


Det var ett tag sen sist, men nu var jag sugen på ett riktigt surdegsbröd. Helt osötat, bakat på större andelen lantvetemjöl och gräddat på sten.

Till 2 bröd behövs:
Fördeg: 2 dl vatten / 150 g rågsurdeg / 150 g Manitoba Cream / 100 g grovt rågmjöl

Deg: fördegen / 6 dl vatten / 800-900 g lantvetemjöl / 4 msk flingsalt / 25 g jäst

Blanda alla ingredienserna till fördegen. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa över natten.

Blanda fördegen med övriga ingredienser utom saltet. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20-25 minuter för hand. Blanda i saltet och arbeta degen ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Forma varje del till ett avlångt bröd och lägg dem i jäskorgar att jäsa.

Lägg en långpanna i botten på ugnen. Lägg in en baksten eller två plåtar ovanpå varandra.  Sätt ugnen på 280 grader.

Stjälp försiktigt upp bröden på sten/plåtar. Häll 2 dl kallt vatten i långpannan på botten. Stäng ugnen, sänk temperaturen till 200 grader och låt bröden gräddas ca 40 minuter eller till innertemperaturen är 98 grader.
Låt bröden kallna på galler utan bakduk.
Smaklig spis ♥ ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar