tisdag 31 mars 2015

Grillad tornedous med pepparsås och potatiskaka


Lite inspiration för påsken kanske? Grillad tonedous med en riktigt pepprig och värmande sås. Enklaste potatiskakan till det.

Till 2-3 portioner behövs:
Potatiskaka: 6-8 potatisar / 1 gul lök / 1 dl riven parmesan / salt / svartpeppar /olivolja och salt att steka i

Pepparsås: 3 msk svartpeppar / 3 msk rosépeppar / 3 msk grönpeppar / 0,5 gul lök / 1 vitlöksklyfta / 0,5-1 dl kalvfod / 2 dl vatten / 2-3 tsk worchestershiresås / 1-2 tsk pressad citron / 1 tsk dijonsenap / 1 dl vispgrädde / 3-4 msk calvados / peppar att fräsa i

Tornedous: 150-200 g per person / salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Riv skalad potatis och lök på den medelgrova sidan på ett rivjärn. Blanda snabbt ihop med salt och parmesan.
Värm en stekpanna (som tål att stå i ugnen), häll i olja och en klick smör. Tryck ut potatisblandningen i stekpannan och stek på medelhög värme till potatisen får fin färg.
Vänd upp potatisen på ett stort lock eller tallrik, vände ner den andra sidan i stekpannan. Stek ytterligare ca 5 minuter och ställ stekpannan i ugnen.

Mortla pepparn till såsen. Finhacka lök och vitlök. Smält smör i en kastrull, fräs peppar och lök till löken blir mjuk och glansig utan att ta färg. Tillsätt kalvfond och vatten. Låt koka ihop på medelhög värme.

Vänd tornedous i grovmald svartpeppar. Hetta upp en grillpanna. Grilla till de får fina ränder och flytta sedan över dem i en het stekpanna med lite smör i. Slå i calvados och tänd på.

Lyft ur köttet ur panna och lägg det på ett fat med folie över för att vila.

Slå någon matsked vatten i stekpannan, rör och och sila ner i såsbasen. Tillsätt grädde till såsen och låt den koka upp. Smaka upp såsen med citron, senap, och wochestershiresås.

Skär potatiskakan i tårtbitar och servera på varma tallrikar tillsammans med tornedous och sås.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar