söndag 22 mars 2015

Asiatisk kyckling med groddar och puy-linser


Mycket hetta, från både ingefära och chili, perfekt för en kylig dag som idag :-) Jag tycker om att ha olika strukturer i maten, därför är en del hackat och en del strimlat, groddarna och linserna är bara värmda för att hålla sin fräschör.
De flesta kryddorna och såserna plockar jag på butikens asiatiska hyllor.

Till 4 portioner behövs: 1 msk sichuanpeppar / 2 kycklingbröst / 2 msk tamarind pasta / 2-3 msk vatten / olja att fräsa i

Grönsaker: 1 klyfta vitkål / 100 g rotselleri / 5 cm färsk ingefära / 1 morot / 3 vitlöksklyftor / 1 liten gul lök / 1 spansk peppar / 2-3 dl färska mungböngroddar / 2 dl kokta puylinser / olja att fräsa i

Kryddning: 1 msk oystersås / 2 msk mirin / 0,5 dl japansk soya / 1 msk sesam olja / 1 msk fischsauce / 0,5 dl hoisinsås / 0,5 dl Terryakisauce / 0,5 dl torr sheryy / 1 dl äppelmust / saft från 0,5 lime

Om du inte har kokta linser i kylen, börja med att koka 1 dl linser enligt anvisningar på förpackningen.

Strimla kycklingen. Mortla sichuanpepparna. Lägg sichuanpepparn i en torr stekpanna och låt den bli lätt rostad. Häll i oljan och lägg i kycklingen, fräs kycklingen runt om. Tillsätt tamarindpasta och några matskedar vatten. Sänk värmen och låt kycklingen koka/fräsa färdigt.

Strimla vitkål, gul lök och morot. Fintärna ingefära och rotselleri. Skär pepparfrukten i tunna skivor och finhacka vitlöken. Häll olja i en stekpanna och värm till medelhög värme. Lägg i de strimlade, hackade och tärnade grönsakerna. Låt de fräsa mjuka.
Häll i kryddningen, låt koka ca 5 minuter. Lägg ner kycklingen med sitt spad, rör om och smaka av.
Vänd till sist ner böngroddar och linser och låt dem bli varma, utan att förlora sin spänst.
Servera med ris eller nudlar.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar