tisdag 7 oktober 2014

Brysselkex med björnbärsmarmelad


En klassisk mördegskaka i ny tappning, piffade upp ett klassiskt brysselkex med lite björnbär.
Sjuk färg? Jo jag vet, jag gick lite bananas med den blå färgen ;-) men håll med om att kakan syns!


Det här behövs till 1 plåt kakor (30-40 st): 100 g strösocker / 200 g rumstempererat smör / 300 g vetemjöl / 1 krm vaniljpulver
Dekoration: 1-2 dl strösocker / några droppar karamellfärg
Björnbärsmarmelad: 300 g björnbär / 0,5 dl syltsocker / 1 tsk citronsaft

Koka upp björnbären med lite vatten i en kastrull, koka till bären mosar sig. Passera dem genom en trådsil. Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt syltsocker och citronsaft och låt koka ett par minuter. Ställ i vattenbad att kallna.
Blanda dekorationssockret med karamellfärg.
Blanda alla ingredienserna till degen för hand. Rulla degen till 2 rullar, ca 4 cm i diameter. Avsluta med att rulla rullarna i det färgade sockret. Lägg rullarna på en skärbräda, täck med plastfolie och ställ i kylen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg bakplåtspapper på en plåt. Skär mördegsrullarna i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg dem på bakplåtspappret. Tryck en fördjupning i varje kaka och lägg i lite björnbärsmarmelad i fördjupningen.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter, de får inte bli för mörka.
Låt dem svalna på plåten. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar