tisdag 19 augusti 2014

Krämig kantarellsoppa


Nu är det verkligen hög tid att plocka skogens guld, kantarellerna. Den senaste tidens regnande har verkligen lockat fram godingarna.
Så varför inte festa loss mitt i veckan med en riktigt krämig kantarellsoppa, eller varför inte servera sopan som förrätt?

Det här behövs till 4 portioner (eller 6-8 förrättsportioner): 2 l rensade kantareller / 0,5 gul lök / 1 vitlöksklyfta / 25 g smör / 0,5 dl vetemjöl / 5,5 dl mjölk (3%) / 1 hönsbuljongtärning / 1 dl smetana / 0,5 dl torr sherry / svartpeppar från kvarn

Finhacka lök och vitlök, hacka två tredjedelar av kantarellerna. Smält smör i en kastrull och bryn lök, vitlök och de hackade kantarellerna till löken är mjuk, men inte tagit färg. Rör ner vetemjölet och späd med mjölk lite i taget under omrörning. Rör ner buljongtärning, smetana och sherry. Låt soppan få ett uppkok och smaka av med svartpeppar.
Bryn resterande kantareller i lite smör, antingen hela eller rivna i bitar.
Servera soppan i varma skålar och lägg lite kantareller ovanpå precis före servering.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar