fredag 15 augusti 2014

Äppel- och mandelkaka med vaniljkräm


Tjuvstartar höstens skördefest med äpplen, äpplen som nästan kan användas till allt. Torkade i bröd och müssli, rivna i kakor och bröd, skivade eller i bitar i bröd, kakor, grytor, såser, äpplen kan som sagt användas till det mesta.
Den här kakan har extra smak tack vare kokossocker och är lite saftigare med rivet äpple i smeten. Kokossocker finns i de flesta välsorterade matbutiker, leta bland vanligt socker eller bland det ekologiska eller hälsokosten. 


Till 1 kaka behövs: 150 g smör / 3 ägg / 1 dl strösocker / 1 dl kokossocker / 2 dl vetemjöl / 1 dl mandelmjöl / 1,5 tsk bakpulver / 1 äpple
Dekoration: 2-3 äpplen / kanel / råsocker / pärlsocker
Vid servering: florsocker
Vaniljkräm: 3,3 dl vispgrädde (1 frp valio laktosfri) / 0,5 vaniljstång / 3 msk strösocker / 2 äggulor / 1 msk maizena

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Skala och riv äpplet. Vispa ägg och socker riktigt poröst. Blanda mjöl, mandelmjöl och bakpulver, rör ner i äggsmeten varvat med det smälta smöret och det rivna äpplet.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form ca 23-25 cm diameter.
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Lägg äppelskivorna i fint mönster ovanpå smeten. Strö över kanel, råsocker och pärlsocker.
Grädda kakan i mitten av ugnen ca 45 minuter. Låt kallna i formen.
Skär upp och skrapa ur vaniljstången, lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Koka upp grädden. Vispa ihop äggulor, strösocker och maizena. Häll den varma grädden över äggvispet under omrörning, häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under omrörning till krämen tjocknar. Får absolut inte koka! Sila bort vaniljstången och kyl i vattenbad.
Ta kakan ur formen och pudra över med florsocker. Servera tillsammans med kyld vaniljkräm.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar