torsdag 26 juni 2014

TV-tårta, på mitt sätt


Eventuella läsare från Emmaboda med omnejd känner igen TV-tårtan, en klassisk 50-tals tårta från anrika Konditori Fenix.
Nu ska klargöras att tårtan inte är deras recept, utan min egna tolkning av deras klassiker. Det är en mjuk sockerkakstårtbotten med vaniljkräm och grädde täckt med chokladglasyr och toppad med kokos. Jag gör min tårta helt laktosfri med laktosfria mjölkprodukter, precis som vanligt.

Tårtbotten: 4 ägg / 2 dl strösocker / 1 dl vetemjöl / 1 dl potatismjöl / 2 tsk bakpulver / 2 tsk vaniljsocker
Vaniljkräm: 3 äggulor / 3 dl vispgrädde / 1,5 msk potatismjöl / 3 msk strösocker / 1 vaniljstång
Chokladglasyr: 4 dl florsocker / 0,25 dl vatten / 0,25 dl kallt kaffe / 3 msk kakao / 1 tsk vaniljsocker / 50 g smör
1,5 dl vispgrädde till fyllning och kokosflingor att strö ovanpå

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj kanterna på en springform och spänn fast ett bakplåtspapper i botten.Vispa ägg och socker pösigt, ca tre minuter med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och rör försiktigt ner i äggvispet. Häll smeten i bakformen och grädda i ca 45 minuter, kakan ska kännas torr med en sticka. Låt den svalna något och stjälp sedan upp den på ett galler, ta bort bakplåtspappret och låt den kallna.

Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda äggulor, grädde, potatismjöl och socker under vispning i en kastrull. Lägg i vaniljstång och fröna. Låt krämen sjuda upp under omrörning till den tjocknar. Ta genast bort från värmen, och kyl i vattenbad.

Blanda florsocker, kakao och vaniljsocker, rör ner kakao. Smält smöret och rör ner. Låt krämen stelna något.

Vispa grädden till fyllningen. Dela sockerkakan i tre bottnar. Lägg den understa på ett plant fat.
Lyft vaniljstången från vaniljkrämen och bred sedan på krämen på den understa botten. Lägg på nästa botten, bred på grädden och lägg till sist på den översta botten.
Bred chokladglasyr på toppen och sedan runt kanterna. Toppa med kokosflingor. Ställ tårtan kallt en eller ett par timmar så att den sätter sig.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar