söndag 29 juni 2014

Laxburgare i majsbröd med grön vitlöksmajonäs och coleslaw sallad


Med massor av färsk lax i kylen gäller det att plocka fram fantasin. Visst är grillad, kokt och stekt lax gott, men nu var det dags för något nytt!
Med inspiration från recepten i senaste Lantliv föddes den här kreationen. Majsbröden blir hela 12 stycken, men de går ju bra att frysa och bara plocka fram till hamburgare eller pulled pork. Både picklad rödlök och cole slaw sallad har jag lagt upp tidigare och finns HÄR.

Till 12 majsbröd behövs: 5 dl mjölk (3% fetthalt) / 75 g jäst / 5 dl majsmjöl / 7-8 dl Manitoba cream / 50 g rumstempererat smör / 1 msk flingsalt
Grön majonäs: 1,5 dl majonäs (gärna hemlagad, finns HÄR men uteslut dillen) / 6 vitlöksklyftor / 1 dl hackad persilja / lite olja att fräsa i / ev lite citronsaft
Vitlökssås: 2 dl creme fraiche / 1 finriven vitlöksklyfta / 1 tsk honung / salt och peppar
Till 4 laxburgare behövs: 600 g färsk laxfile / 1 ägg / 1-1,5 dl vispgrädde / 2 tsk örtsalt / 1 spansk röd peppar / 1 dl panko ströbröd / lite olja och smör att steka i

Vill du servera med picklad rödlök och cole slaw till börjar du med det, annars börja med bröden som behöver både jäs- och gräddningstid. Blanda kall mjölk, jäst, salt och majsmjöl och arbeta till allt är uppblandat ordentligt. Arbeta in hälften av vetemjölet och tillsätt smöret. Arbeta in resterande vetemjöl till degen blir smidig, knåda degen ca 15 minuter i maskin eller 25 minuter för hand. Låt jäsa 1-2 timmar.
sätt ugnen på 225 grader. Stjälp upp degen på bakbord och dela i 12 lika stora delar. Rulla varje del till en rund bulle. Platta ut bullarna och kavla dem lätt till 1-1,5 cm tjocklek, nagga med brödnagg eller gaffel. Lägg dem på bakplåtpappersklädd plåt att jäsa ca 30-60 minuter. Grädda dem i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Låt kallna på galler under bakduk.

Fortsätt med den gröna majonäsen, som behöver lite tid för att låta smakerna mogna. Bryn vitlöksklyftorna med skal ca 15 minuter till de mjuknat och fått lite färg, men inte blivit brända. Låt dem svalna något och skala dem sedan, mixa dem tillsammans med persiljan och blanda med majonäsen. Smaka eventuellt av med lite citron för att syrabalansen.

Blanda alla ingredienserna till vitlökssåsen och smaka av med salt och peppar.

Till sist är det dags för kronan på verket. Börja med att mixa laxen helt slät, tillsätt ägget och forsätt mixa. Häll i grädden blandat med saltet och till sist finhackad spansk peppar.
Forma färsen till 4 burgare, vänd dem i panko. Värm upp en stekpanna med lite olja och smör, lägg försiktigt ner burgarna och stek dem ca 5-8 minuter på vardera sida. Kontrollera att de inte blir för mörka.

Servera de nystekta burgarna direkt tillsammans med brödet, såsen och de tillbehör du vill ha.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar