söndag 8 juni 2014

Grön sparrispannacotta


I bland är det bra att utmana sig själv :-) 
Jag hade en bild i huvudet, en smak i munnen - sen gällde det ju då att få till det också. 
Resultatet blev en förrätt bestående av en sammetslen pannacotta på grön sparris, dekorerad med sparrisknoppar, smörstekta pilgrimsmusslor, räckor och gräslök.

Till 6 portioner behövs: 0,5 gul lök (finhackad) / 1 msk smör / 2,5 gelatinblad, 100 g grön sparris / 3,5 dl vispgrädde / 0,5 dl torrt vitt vin / 0,5 kalvbuljongtärning / svartpeppar från kvarn
Dekoration: 0,5 kg räkor (med skal) / 12 st pilgrimsmusslor / 1 litet knippe gräslök / smör att steka i

Skär av sparrisknopparna ca 4 cm långa och lägg undan. Hacka sparrisen och löken. 
Smält smöret i en kastrull och bryn lök och sparris till de är blanka men inte tagit färg. Häll över vin, och grädde, tillsätt buljontärning, låt koka till sparrisen är mjuk, ca 15 minuter. Mixa till en slät sås och sila.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Häll tillbaka den silade grädden i kastrullen, smaka av med peppar. Smält ner gelatinet i den varma grädden och häll sedan upp i portionsglas. Ställ kallt att stelna ca 2-3 timmar.

Koka sparrisknopparna och låt dem kallna. Skala räkorna. Hacka gräslöken, men spara några strån till dekoration.
Precis före servering smörsteks pilgrimsmusslorna i het panna till de får fin färg.
Lägg sparrisknopparna ovanpå pannacottan för att skydda den från de heta pilgrimsmusslorna, lägg räkorna ovanpå pilgrimsmusslorna, strössla över gräslökshack och trä ner några strån som dekoration. 
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar