fredag 2 maj 2014

Räksoppa


Fredag och en perfekt variant av vitt vin och räkor, räksoppa serverad med en välkyld cava. Vi lyxar till det ytterligare med nybakad baguette och örtsmör, samt toppade soppan med hemslagen aioli (recept finns HÄR)

Det här behövs till 4 portioner: 500 g räkor med skal / 0,5 purjolök (den gröna delen) / 2 vitlöksklyftor / 1 morot / 200 g rotselleri / 2 dl torrt vitt vin / 3-4 dl vatten / 1-2 msk Heinz chilisås / 1-2 tsk mirin / 1-2 tsk fishsauce / ca 3 dl vispgrädde / 2 dl smetana / smör och olivolja att fräsa i / 1 tsk maizena upplöst i lite vatten

Skala räkorna, skalen ska användas till fonden. Ställ räkorna i kylen.
Strimla purjolöken, skala och hacka vitlök, selleri och morot. Smält smör i olja i en kastrull. Fräs grönsakerna utan att de tar färg, tillsätt räkskalen. Häll i vatten och vin, låt koka ca 30 minuter.
Sila ner fonden i en ny kastrull. Tillsätt grädde och smetana och låt soppan koka upp.
Smaka av och tillsätt ev lite hönsbuljongtärning. Om soppan känns tunn kan den redas av med lite maizena utrört i kallt vatten.

Lägg räkorna i botten på varma soppskålar, slå den heta soppan överst och toppa med aioli.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar