måndag 5 maj 2014

Kryddig färsgryta med råstekt potatis


Grytor är enkelt, lite förberedelser sen sköter den sig själv en ganska lång stund. Dessutom går ju en gryta att förbereda dagen innan. Här är det massor av smaker som samsas utan att det för den skull är starkt.

Det här behövs för 4 portioner: 750 g blandfärs / 2-3 msk kummin / 1 msk curry madrass / 1 msk jalfrezi curry powder / 1 msk tikka curry powder / 1 msk jamaican jerk / 1 msk cajun seasoning / 1 msk paprika pulver / 0,5 msk paprika smoke / 1,5 torkad chipotle chili / 3 gula lökar / 5 vitlöksklyftor / 3 hg selleri / Svartpeppar från kvarn / 1 burk krossade tomater / 4-5 dl vatten / 3-4 dl rödvin / 2 kalvbuljongtärningar / 1-2 köttbuljongtärningar / 1 msk honung / 2 röda paprikor / 50-100 smör och olivolja att fräsa i
Råstekt potatis: 6 potatisar / 0,5 gul lök / 4 cm purjolök (det vita) / smör och olivolja att fräsa i / salt och svartpeppar från kvarn

Finhacka lök, vitlök och selleri. Lägg de torra kryddorna i en torr gryta och fräs dem, lägg i smör och lite olivolja och sedan de hackade grönsakerna. Låt dem fräsa till de blir blanka, men inte tar färg.
Smula ner färsen i grytan och rör om till all färs stekts till (blivit grå).Vrid över några varv svartpeppar från kvarn.
Häll över krossade tomater, vatten, vin och lägg i buljongtärningarna. Låt grytan koka ca 1 timme.
Rosta under tiden paprikan i het ugn så att skalet blir svart. Låt dem svalna och filea dem sedan och skär i bitar.
Skala potatisen och löken, finhacka lök och purjolök. Skär potatisen i små tärningar (ca 1,5 x 1,5 cm). Häll olivolja i stekpanna och smält smöret. Lägg i hacket och stek till de får fin färg. Salta och peppra före servering.
Smaka av grytan med honung och lägg i paprikan. Servera tillsammans med potatisen.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar