torsdag 13 mars 2014

Vinkokta blåmusslor - Moules marinière


Skaldjuren är som bäst när det är kallt i havet, så det gäller att passa på att njuta av dem. Har man tur och får man tag i musslor av hög kvalitet behöver de inte skrapas utan endast sköljas av i kallt vatten.
Man slänger de musslor som har trasiga skal, eller de som är öppna och inte stänger sig om man knackar på dem med en kniv. 1 nät på 1 kg räcker till 3-4 personer om man serverar lite bröd till.

Det här behövs till 3-4 personer: 1 kg blåmusslor / 1 liten gul lök / 1 vitlöksklyfta / 50 g smör / 4 dl torrt vitt vin / svartpeppar från kvarn.

Tvätta/skrapa och skölj musslorna rena i rinnande kallt vatten.
Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg ca 1 msk i en gryta och smält på medelhög värme, lägg i den finhackade löken och vitlöken. Låt löken svettas blank utan att den tar färg.
Häll i vinet och höj temperaturen och låt koka upp. Lägg i musslorna och lägg på ett lock. Koka musslorna till alla musslorna öppnat sig (det tar lite olika tid beroende på storlek och hur färska de är) ca 3-8 minuter.
Ta upp musslorna med hålslev och lägg i en bunke med lock. Rör ner smöret i musselbuljongen och smaksätt med peppar och eventuellt lite salt. Häll buljongen över musslorna och servera, gärna med bröd till.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar