onsdag 19 mars 2014

Senapsstuvad potatis (2.0) med fyllda isterband


Snabblagad, gammaldags husman, men ack så gott. Stuvningen är en upphottad variant från tidigare och smaksatt med fransk, osötad, både grov och finmald senap tillsammans med hederlig svensk söt-stark Västervikssenap. För att ge rätten fräschör och lite sommarkänsla tillsatte jag finhackad gräslök och dill på slutet.
Potatisen passar utmärkt till rökt lax, eller som här till rökta isterband som är fyllda med paprikasallad (bostongurka går precis lika bra)

Till 4 portioner behövs: 6-7 stora potatisar / 25 g smör / 0,5 dl vetemjöl / 1,5-2 dl mjölk / 2 dl smetana / 2 tsk grov fransk senap / 1 tsk Dijonsenap / 2 tsk Västervikssenap / 0,5 kalvbuljongtärning / svartpeppar från kvarn / 0,5 dl finskuren gräslök / 0,5 dl finhackad dill / 3-4 droppar citronsaft
4 rökta isterband / 2 msk hackad paprikasallad eller bostongurka per korv.

Sätt ugnen på 200 grader. Skåra isterbanden och lägg dem i en ugnssäker form. Fyll dem med paprikasallad eller bostongurka. Låt dem vara i ugnen ca 20 minuter.

Häll vatten i en kastrull och låt koka upp. Skala potatisen och skär den i lagom stora bitar. Lägg dem i kokande vatten och låt dem sjuda långsamt till de är mjuka. Häll av potatisen i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt.
Smält smöret i en kastrull, vispa ner vetemjölet, tillsätt mjölk och smetana under omrörning. Låt stuvningen sakta sjuda upp under omrörning. Tillsätt senap, buljongtärning och peppar från kvarn.
Smaka av stuvningen med med citronsaft och eventuellt mer senap.

Rör försiktigt ner potatis och de hackade kryddorna. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar