söndag 30 mars 2014

Pulled Pork med goda tillbehör


Den perfekta maten för de dagar då man hellre är ute än står vid spisen och lagar mat.
Dagen före tillagning kryddar man upp karrén ordentligt, låter den vila i kylskåpet över natten. På morgonen sätts ugnen på låg temperatur, steken läggs i en gjutjärnsgryta och ställs in i ugnen för resten av dagen. Lagom klar när det börjar suga i tarmen efter mat, några av tillbehören vinner på att förberedas dagen innan andra vinner snarare på att fixas a´la minute.
Servera tillsammans med pitabröd, tunnbröd eller med pommes frites. Vi gjorde även lite guacamole till.

Till 6-8 portioner  behövs: 1,2 kg flaskkarré
Rub: 1-2 msk American steakhouse seasoning / 1-2 msk Jamaican jerk / 1-2 msk Cajun seasoning / 0,5-1 msk colmans senapspulver / 0,5-1 msk mexikansk kryddblandning / 0,5-1 msk chilipeppar / 0,5 msk spiskummin / svartpeppar från kvarn / 0,5 dl olivolja
BBQ-sås: 3 dl heinz ketchup / 1 dl heinz chilisås / 1 dl hoisinsås / 2-3 tsk worcestershiresås / 0,5 dl HP-sås / 1-2 tsk chilisås av tabascotyp / 1-2 tsk stark sweet chili / 2-3 tsk japansk soja / 1 tsk liquid smoke / 4 vitlöksklyftor / 0,5 rödlök / 1-2 msk honung /1 msk olja att fräsa i
Coleslaw sallad: 0,25 vitkålshuvud / 2 morötter / 75 g roselleri / 1 tsk salt  / 1 tsk kummin / 1 tsk grovmalen svartpeppar / 1 dl aioli / 2 msk smetana
Picklad rödlök: 2 rödlökar / 0,5 l ättikssprit / 1 dl socker / 1,5 dl vatten

Blanda alla ingredienserna till rubben och gnid i köttet runt om och ställ i kylen över natten, eller minst 8 timmar.
Sätt ugnen på 125 grader. Lägg steken i en gjutjärnsgryta, lägg på locken och ställ in i ugnen 8-10 timmar.


Sen tar vi tag i coleslawsalladen som mår bra av att stå till sig en stund. Finstrimla vitkålen, lägg den i en bunke, strö salt över och rör om. Låt vitkålen vätska sig ca 20-30 minuter.
Skala och grovriv morötter och rotselleri. Blanda smetana och aioli.
Kläm ur så mycket vätska som möjligt ur vitkålen, blanda med de rivna rotsakerna. Mortla kummin och strö över grönsakerna tillsammans med svartpeppar. Rör till sist med aioli-smetana dressingen.

Koka upp 1-2-3-lagen till löken. Skala löken och finstrimla, lägg i en skål eller burk. Häll den heta lagen över löken och låt den svalna.

Hacka lök och vitlök till såsen, fräs i lite olja till den blir mjuk, utan att ta färg. Blanda ner övriga ingredienser och låt såsen få ett uppkok.

Före servering dras köttet isär med gafflar. Värm på såsen och servera med bröd eller pommes frites till.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar