måndag 10 mars 2014

Kalljästa toscabullar


Kalljästa med massor av kardemumma och smör toppat med tosca, det är riktiga utflyktsbullar. En stol i solen, en kopp te eller kaffe tillsammans med en toscabulle. Det är vårkänsla!

Till 40 bullar behövs: 75 g jäst / 5 dl kall mjöl (3%) / 2 dl strösocker / 2 msk vaniljsocker / 2 msk stötta kardemummakärnor / 1 tsk salt / 200 g rumsvarmt smör / 19 dl vetemjöl

Fyllning: 200 g rumsvarmt smör / 1,5 dl råsocker

Pensling: 1 ägg / 1 msk vatten

Tosca: 100 g smör / 1,5 dl strösocker / 1 dl vispgrädde / 100 g glykossirap / 2 dl mandelspån

Lös upp jästen i mjölken, tillsätt socker, vaniljsocker, kardemumma, salt och hälften av mjölet. Arbeta degen slät, tillsätt det mjuka smöret och till sist resterande mängden mjöl. Arbeta degen ca 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt degen vila ca 15 minuter.
Rör ihop fyllningen.
Häll upp degen på lätt mjölat bakbord, dela den i två delar och kavla ut varje del till en avlång platta ca 40x60 cm.
Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulltårteliknande rulle från långsidan. Dela varje rulle i 20 lika stora skivor. Lägg varje skiva med snittytan neråt i bullpapper.
Sätt ugnen på 225 grader.
Låt bullarna jäsa ca 1-2 timmar på rumsvarm plats under bakduk.
Lägg alla ingredienserna utom mandeln till toscan i en tjockbottnad kastrull, låt sjuda upp på medelhög värme och sedan sjuda till den blir simmig och gyllenbrun. Bäst är att kolla temperaturen med en sockertermometer, 116 grader ska det bli. Rör ner mandeln.
Pensla bullarna med ägg uppvispat med lite vatten. Grädda bullarna 6 minuter, skeda sedan på toscasmet och fortsätt grädda dem ytterligare 6 minuter till de är gyllene.
Låt bullarna kallna på galler. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar