måndag 3 mars 2014

Jordärtskockssoppa med bacon- och kantarellcrunch serverad med pilgrimsmusslor


Den återkommande jordärtskockan, jo så är det ju, men den är så god. God i gratänger, god i sås, god att fritera och god i soppa.
Den här varianten känns lite lyxigare när vi serverar den med lite crunch på toppen och dessutom smörstekta pilgrimsmusslor.


Det här behövs till 4 portioner: 400 g jordärtskocka / 50 g rotselleri / 1 liten morot / 0,5 gul lök / 1 msk rapsolja / 5 dl vatten / 1 dl torrt vitt vin / 1 kalvbuljongtärning / 1 dl vispgrädde
Crunch: 1 dl förvällda kantareller / 50 g rökt sidfläsk
Pilgrimsmusslor och smör att fräsa i

Skala jordärtskockorna och skär i mindre bitar, skala och hacka rotselleri, morot och lök. Värm olja i en kastrull och bryn grönsakerna utan att de tar färg, tillsätt vatten, vin och kalvbuljongtärning. Låt koka till grönsakerna är mjuka.
Mixa soppan slät, tillsätt grädden och låt soppan få ett uppkok. Smaka eventuellt av med salt och svartpeppar.
Hacka kantarellerna och sidfläsket. Värm en stekpanna och lägg ner fläsket och stek till det blir lätt knaprigt. Lyft ur fläsket och låt det rinna av på ett hushållspapper. Fräs kantarellerna lätt. Blanda kantarellerna med fläsket.
Torka av pilgrimsmusslorna, smält smör i en stekpanna och stek hastigt pilgrimsmusslorna till de får fin färg.

Servera soppan i varma soppskålar, toppa med crunch och lägg i någon/några pilgrimsmusslor.
Smaklig spis ♥

1 kommentar:

  1. Fick an påse av grannen och visst inte vad jag skulle göra med dom! Toppen, så kommer du med detta recept!!! Det får bli denna soppa till helgen...
    Kram från Titti

    SvaraRadera