tisdag 11 mars 2014

Frukostkakor med dinkel och råriven morot


Tekakor är gott som variation till allt surdegsbröd vi äter till frukost och lunch. Genom att byta ut en del av vetemjölet mot fullkornsdinkel blir brödet lite nyttigare och lite mer mättande. Istället för honung är brödet sötat med en riven morot.

Till 16 brödkakor behövs: 75 g jäst / 5 dl mjölk (3%) / 1 råriven morot / 1 msk flingsalt / 4 dl fullkornsdinkel / 50 g rumsvarmt smör / 8 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke, häll över mjölken och rör om till jästen löst sig. Blanda ner salt, råriven morot och dinkelmjöl. Rör till degen är slät, ha ner det mjuka smöret och till sist vetemjölet. Arbeta degen väl ca 15 minuter i maskin eller 20 för hand. Låt degen jäsa ungefär en timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 16 lika stora delar. Forma varje del till en rund bulle, kavla ut varje bulle till en rund kaka ca 1,5 cm tjock med slät kavel. Avsluta med kruskavel och lägg brödkakorna på plåt, nagga dem och låt dem jäsa under bakduk ca 45 minuter.
Grädda brödkakorna ca 8-10 minuter till de är gyllene. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar