lördag 1 februari 2014

Smakrika viltfärsbiffar med trumpetsvampsås


Mer vilda än tama, med en blandning av vildsvin, rådjur och tamgris. Fulla av smak från enbär, chili, vitlök, fårfeta och en massa annat gott. Den gräddiga såsen är fullproppad med godis, svart trumpetsvamp, sherry och gelé.

Det här behövs till 6 portioner:
Färsbiffar: 8 hg färs (fördelat på 2 delar vildsvin, 2 delar fläskfärs och 1 del rådjur) / 0,5 gul lök / 1-2 vitlöksklyftor / 1 röd spansk peppar / 1 näve färsk timjan / 2-3 msk ströbröd / 2 msk colemans senapspulver / 1 msk öländsk vitlökspeppar / 2 msk örtsalt / 100 g fårfeta / 7-8 torkade enbär / 2-3 dl vispgrädde / 1 ägg / 50-75 g smör / 1-2 msk olivolja

Trumpetsvampsås: ca 0,5 dl torkad svart trumpetsvamp / 2 msk vetemjöl / 3 dl vispgrädde / 2 dl smetana / 0,5 dl mjölk (3%) / 1 msk rödvinbärsgelé / 2 msk kalvfond / 0,5 kalvbuljongtärning / 2-3 msk spad från inläggning (t.ex. smörgåsgurka) / 1-2 msk japansk soja / 1 msk worcheistersås / 1-2 tsk stark chilisås av tabascotyp / 0,5 dl sherry / 1 tsk cognac / 1 msk rosépeppar / svartpeppar från kvarn /stekskyn från biffarna

Blötlägg svampen till såsen och börja sedan med färsbiffarna. Låt ströbrödet svälla i grädden.
Skala och finhacka lök och vitlök, finhacka chilifrukten och timjan. Värm en stekpanna på medelhög värme, häll i olivolja och smör. Fräs hacket till det är mjukt och låt svalna.
Blanda alla ingredienserna och provstek en lite bit färs, tillför eventuellt mer kryddor. Forma små biffar och stek på medelhög värme, vänd biffarna när de fått fin yta. Lägg över dem i en ugnsfast form och varmhåll i ugnen på ca 100-125 grader.

Krama ur vattnet ur den blötlagda svampen och finhacka den. Häll ner stekskyn i en kastrull och fräs svampen. Häll i vetemjölet och låt det fräsa med en liten stund. Späd med vispgrädde, smetana och mjölk under vispning. Vispa ner övriga ingredienser och låt såsen koka ca 10 minuter, smaka av och tillför eventuellt mer kryddor.

Servera biffarna med råstekt potatis och gärna en sallad. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar