lördag 11 januari 2014

Stekt fläskkotlett med paprikasmör och pommes potatis


Vissa vardagar är svårare än andra, både att komma på idéer men också att hinna få maten på bordet inom rimlig tid. Fläskkotletter är relativt snabbstekta, ett smör rör man ihop under tiden.
Sen var det ju det där med potatisen! Den här potatisen går ganska snabbt i ugnen, tiden går åt till att skala och skära den. Men jag lovar att det var väl använd tid, nästan godare än hemfriterade pommes eller i alla fall i samma nivå.

Det här behövs: 1 fläskkotlett per person / 1 tsk Öländsk vitlökspeppar / 0,5 tsk chilipeppar / 0,5 tsk paprikapulver / örtsalt och peppar efter smak / 0,5 dl olivolja och 1-2 msk smör att fräsa i
Paprikasmör: 200 g rumstempererat smör / 1 dl finhackad inlagd paprika / 1-2 msk finhackad inlagd chili / 0,5 riven vitlöksklyfta / 1-2 tsk örtsalt
Pommes potatis: 2-3 stora potatisar per person / 0,5-1 dl olivolja och 25 g smör att steka i
Salt till servering

Sätt ugnen på 250 grader.
Rör samman alla ingredienserna till smöret och låt det ta smak.
Skala potatisen och skär den i långa stavar, ca 1x1 cm. Häll olivolja i en ugnsplåt och lägg i ca 25 g smör. Ställ plåten i ugnen till smöret smält, men inte tagit färg. Ta ut plåten och lägg i potatisarna i ett lager. Ställ in plåten ca 20 minuter (det går snabbare om du har varmluft). Vänd potatisarna och ställ in dem igen. Här är det läge att passa potatisen så att den inte blir för mörk och för hård. Sänk eventuellt ugnsvärmen och vänd eventuellt ytterligare någon gång. Potatisen ska få fin färg och vara genomkokt.

Torka av fläskkotletterna och krydda dem på bägge sidorna.
Häll olivolja i en stekpanna och lägg i smör. Hetta upp pannan och bryn fläskkotletterna på bägge sidor till de får fin färg. Häll på ca 0,5 dl vatten, sänk värmen och lägg på ett lock.

Servera på varma tallrikar, lägg smöret på kotletten så att det hinner smälta lite. Salta potatisen i samband med servering.
Smaklig spis ♥

Om det, mot förmodan, skulle bli smör över, går det jättebra att lägga smöret i plastfolie och frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar