måndag 27 januari 2014

Rågsiktskakor


Det enkla är det goda, brödkakor av en sorts mjöl - rågsikt. Höga och luftiga, lite lät söta så där som brödkakor ska vara.
Det går att använda vilken rågsikt som helst, men jag har använt ekologisk rågsikt från Lyckebo gård.

Till 4 brödkakor behövs: 5 dl kall mjölk / 50 g jäst / 2 tsk flingsalt / 1,5 dl brödsirap / 50 g rumsvarmt smör / ca 14 dl rågsikt

Smula ner jästen i en degbunke, hall över mjölken och rör till jästen löst upp sig. blanda ner sirap och salt. Arbeta ner 10 dl av mjölet, skär smöret i kuber och arbeta in i degen. Tillsätt mer mjöl till degen är smidig, fortsätt att arbeta degen ca 10-12 minuter i maskin eller ca 20 minuter för hand.
Låt degen jäsa 2-3 timmar till dubbel storlek i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll upp degen på lätt mjölat bakbord, dela degen i 4 lika delar och forma varje del till en rund bulle. Tryck ut varje bulle till en rund kaka ca 1,5-2 cm tjock. Lägg dem 2 och 2 på bakplåtspappersklädd plåt. Nagga bröden och låt dem jäsa under bakduk ca 30-60 minuter.
Grädda bröden i mitten av ugnen ca 10-12 minuter. Låt brödkakorna svalna på galler under bakduk.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar