tisdag 28 januari 2014

Laxsallad med asiatisk touch


Dags för fisk igen! Lax, men  vi ville ha något annorlunda och inte den vanliga kryddningen, såsen eller med potatis till. Då är google bra ;-) TV-programmet Eat Street (och Health on Wheels) fick bidra med ett "gatumats-recept" med lite asiatisk touch.

Till 4 portioner behövs: 4 portionsbitar lax eller en bit på ca 500 g (skinnfri)
Marinad och glaze: 2 msk tamarin pasta / 2 msk japansk soja / 1 msk dijon senap / 1 msk lönnsirap / 2 tsk grovmalen svartpeppar / 1 tsk salt / 2 tsk rostade sesamfrön
Sallad: 225 g salladsblandning / 250 g körsbärstomater / 1 näve solrosskott / 1 näve mungbönsgroddar/ 2 avocado / 1 lite rödlök / 1 granatäpple
Salladsdressing: 2 tsk sichuanpeppar / 2 tsk chilipeppar / 2 msk fisksås / 1 msk strösocker / 1 dl vatten / saft av en lime / 1 riven vitlöksklyfta / 1 tsk sambal oelek

Lägg laxen i en form, rör ihop marinaden till laxen och skeda över hälften av marinaden. Låt laxen stå ca 1 timme och skeda över marinaden lite då och då.
Mortla sichuanpeppar till dressingen, blanda samman alla ingredienser och vispa ihop den. Låt stå och smaka till sig.

Skölj sallad, tomater , skott och böngroddar i kallt vatten och låt rinna av. Halvera tomaterna, skala och skiva rödlöken, dela granatäpplen och ta ur kärnorna. Blanda samman sallad, tomater, lök, groddar och skott. Lägg granatäppelkärnorna i en skål.

Värm upp en teflonbelagd stekpanna på medelvärme, lägg i laxen och låt den steka ca 4-6 minuter per sida. Pensla laxen på alla sidorna med marinaden/glazen innan den plockas ur stekpannan.

Skala, kärna ur och skär avokado i mindre bitar, blanda med salladen och ös över lite av salladsdressingen.

Lägg upp laxen på ljummen tallrik, tillsammans med salladen. Lägg på granatäppelkärnor precis innan serveringen. Servera resterande salladsdressing vid sidan om.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar