tisdag 21 januari 2014

Klassisk Janssons frestelse på mitt sätt


Klassiker så tillvida att jag är uppvuxen med Jansson till jul, påsk, midsommar och givetvis som vickning.
"Receptet" kommer ursprungligen från min mor, inlärt genom många års studerande av själva tillverkningen.
Vad är Janssons frestelse då, kort beskrivet en slags gräddig potatisgratäng med med lök och ansjovis. Smaken kan inte beskrivas utan måste upplevas.
Potatisen ska skäras eller rivas i strimlor ca 5 mm diameter.


Till 4 portioner behövs: 8 stora potatisar (gärna mjölig) / 2 gula lökar / 1 burk ansjovisfiléer (125g) / 1-2 tsk örtsalt / 3-4 dl vispgrädde / 25 g smör att fräsa i
Ugnsfastform ca 20 cm i diameter och 7 cm hög.

Sätt ugnen på 150-175 grader. Skala löken och skär i ringar. Värm en stekpanna på medelhög värme, smält smöret och lägg i löken. Löken ska fräsas mjuk utan att ta färg.
Skala potatisen och skär eller riv i tunna stavar. Skär ansjovisen i mindre bitar, häll INTE ut spadet.

Lägg ett tunt lager potatis i botten av formen, salta något, lägg på lite av ansjovisen och till sist lite av löken. Försök att lägga tre lager av vardera och avsluta med potatis överst. Salta lite lätt, häll över ansjovisspadet och till sist 3 dl grädde.
Grädda Janssons ca 1,5-2 timmar till potatisen blivit mjuk. Kontrollera att den inte blir för mörk på ytan, grädden koka in i potatisen så du behöver eventuellt tillsätta mer grädde under gräddningen.

Servera Janssons frestelse varm eller ljummen. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar