söndag 19 januari 2014

Indisk curry med naanbröd


Den råkalla vinterkylan lockar fram många värmande matidéer, den gången med inspiration från Indien eller i alla fall vår tolkning av indiska smaker. Självklart serverat med kritvitt basmatiris och naanbröd gräddat på sten. Mersmak är bara förnamnet!

Till 4 portioner behövs: 0,5 kg grytbitar av gris, lamm eller kyckling / 2 finhackade gula lökar / 4 finhackade vitlöksklyftor / 5-6 cm riven ingefära / 0,5 msk malen spiskummin / 0,5 msk chilipeppar / 1-2 msk parikapulver / 1-2 msk curry madras / 1-2 msk jalfrezi curry powder / 1-2 msk tikka curry powder / 1-2 msk honung / 2-3 msk mango chutney / saften av 0,5 lime / 1-2 msk finhackad inlagd chili / 1 burk Mutti krossade tomater / 5 dl vatten / 1-2 msk grön currypasta / 1-2 kalvbuljongtärningar / 1-2 dl vispgrädde / 4 msk olivolja att fräsa i

Värm en gryta, häll i hälften av olivoljan och fräs lök, vitlök och ingefära gyllengult. Rör ner de torra kryddorna och currypastan och låt dem fräsa med en stund. Tillsätt honung, chutney, limesaft, hackad chili, krossade tomater och vatten. Låt koka upp och ha ner buljong tärningar. Låt småkoka på medelhög värme ca 0,5 timme.
Hetta upp en stekpanna, häll i resterande olivolja och bryn köttet runt om. Ha ner köttet i grytan och låt småkoka på medelhög värme ca 0,5 - 1 timme beroende av vilket kött du valt.
Häll ner vispgrädde och låt koka ihop ca 20 minuter.


Naanbröd: 50 g jäst / 3 dl ljummet vatten / 8 dl vetemjöl / 1 tsk salt / 2 msk kallpressad rapsolja / 2 tsk honung / 1 ägg 
Garnering: smält smör med riven vitlök och riven smakrik ost

Sätt ugnen på 250 grader och lägg in en baksten på nedre falsen i ugnen, eller sätt in dubbla bakplåtar.
Smula ner jästen i en degbunke och häll över fingervarmt vatten, rör till jästen löst upp sig. Rör ner olja, salt och ägget.  Tillsätt nästan allt vetemjölet och arbeta degen till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord, dela den i 8 delar. Rulla varje del till en rund bulle, kavla ut varje bulle till ett avlångt bröd ca 3-4 mm tjockt. Placera bröden två och två på bakplåtspapper, pensla dem med smält smör smaksatt med vitlök. Strö till sist över lite riven ost. Lägg bakplåtspappret direkt på den varma stenen eller de dubbla bakplåtarna. Grädda bröden 3-4 minuter till de jäst upp och fått fin färg. Lägg dem på galler eller servera direkt.

Servera grytan tillsamman med ris och varmt naanbröd. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar